Perštejn - Klínovec - 2016

Blíží se sobotní poledne a na start 25. ročníku běhu Perštejn – Klínovec chystá pod hlavičkou Běžci Chomutov i trojice ve složení Hana Hahn, Spídy Smrž a Jiří Holeček, nesmíme však opomenout ani Ladislava Kareše. Závod představuje svým profilem trati opravdovou výzvu, vždyť úvodních 8,5 kilometrů je pouze do kopce se stoupáním více jak 630 metrů a zároveň skoro žádný odpočinek. Naštěstí počasí bylo tentokrát vlídné a lámání teplotních rekordů se rozhodně nekonalo.

V 10:30 šlo na start 12 želviček, čehož využil i Jiří Holeček a v 11:00 startovalo hlavní startovní pole, kde byli i zbývající běžci. Startovalo se kousek od bývalého kina v Perštejně a běžci nabrali okamžitě směr Vykmanov. První kilometr se ještě probíhal Perštejnem a pak následovali 2 kilometry urputného stoupání do  již zmíněného Vykmanova, ke kterému se běžci dostali přibližně po 3,5 kilometrech běhu. Na konci obce okolo 4. kilometru čekalo na běžce stoupání o sklonu 12° k první serpentině, kterou po půl kilometru střídala další serpentina, za kterou čekal sám pořadatel Čeněk Filingr s první občerstvovačkou. Nyní následovali další 4 kilometry asfaltových cest s trošku mírnějším profilem stoupání směrem k silnici číslo 223 a zároveň kousek před tímto napojení se peleton dožil druhé občerstvovačky. V této úvodní části bylo důležité to nepřepálit a udržet si energii na následující "odpočinkovou" sekci. Kde se dalo hodně získat či hodně ztratit.

Na silnici 223 se běželo přibližně 3,5 kilometru, než se doběhlo k závěrečné občerstvovačce, kdy se odbočovalo doleva z hlavní silnice. Zde byly pro všechny připraveny motivační nápisy křídou, které měly na svědomí Anežka a Viktorie Ševčíkovi :-) a na běžce čekalo ještě 1,5 kilometru mírného klesání a stoupání, než začalo první ostré stoupání na 14,5 kilometru dlouhé přibližně 1 kilometr s výškovým rozdílem 110 metrů. Následující kilometr byl opět rovinou. Kde se dal nahnat nějaký čas před závěrečným cca půl kilometr dlouhým "pochodem" po Dámské sjezdovce. Cíl byl následně na samém vrcholu v nadmořské výšce 1244 metrů. Závod byl velice dobře zorganizovaný a povzbuzování pořadatelů a zajíců v cíli dodalo hodně motivace a sil i pro plno želviček.
    
V tomto náročném závodě se Běžci Chomutov neztratili. Spídy Smrž doběhl závod v čase 1:28:26 v kategorii muži do 39 let na velmi dobrém 10. místě a zaostal za vítězným Lukášem Bauerem jen o 15 minut a 51 sekund! Hana Hahn doběhla v čase 1:46:28 ve své kategorii žen 35-44 let na krásném bramborovém čtvrtém místě, Ladislav Kareš zvládl náročnou trasu také pod dvě hodiny a v čase 1:59:17 obsadil ve své kategorii muži 50–59 let a závod dokončil i Jiří Holeček, který se umístil v kategorii muži do 39 let na celkovém 34. místě.

Časy Běžců Chomutov:  

Smrž Spiidy – Běžci Chomutov – 1:28:26
Hahn Hana – Běžci Chomutov – 1:46:28
Kareš Ladislav – Výsluní – 1:59:17  
Holeček Jiří – Běžci Chomutov - 2:08:04